academisch ziekenhuis


academisch ziekenhuis 1.0

((vooral) in Nederland)

ziekenhuis dat verbonden is aan de medische faculteit van een universiteit en dat naast de behandeling en verzorging van patiënten en de opleiding van specialisten ook een topreferentiefunctie heeft, aan wetenschappelijk onderzoek doet en nieuwe technieken en behandelingen ontwikkelt

Algemene voorbeelden


Het percentage is afkomstig uit onderzoek van deskundigen op het gebied van infectieziekten van het Leids academisch ziekenhuis.

http://www.nrc.nl/W2/Nieuws/1999/08/28/Vp/03.html,

Voor de ontwikkeling van bovengenoemde toepassingen (zoals gentherapie en xenotransplantatie) is veel fundamenteel onderzoek nodig. Dit vindt plaats aan Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstituten in samenwerking met academische ziekenhuizen.

http://www.minocw.nl/genomics/notabiotech.pdf,

Het academisch ziekenhuis vervult daarnaast binnen de gezondheidszorg een functie als 'topreferent': daar horen die patiënten naar te worden verwezen waarvoor in de 'gewone' ziekenhuizen onvoldoende expertise in huis is of die betrekkelijk zeldzame behandelingen moeten ondergaan waarvan het beter en doelmatiger is die op een enkele plaats te concentreren.

NRC,

De acht academische ziekenhuizen nemen een speciale plaats in binnen de intramurale gezondheidszorg. Zij vervullen alle algemeen specialistische functies, maar daarnaast fungeren de academische ziekenhuizen als werkplaats voor een medische faculteit. Door de combinatie van patiëntenzorg, onderwijs en wetenschappelijk onderzoek ontstaat de ultieme verwijsfunctie voor de specialistische zorg, de zogenaamde topreferentiefunctie. Bovendien kan door deze combinatie de ontwikkeling en evaluatie van nieuwe diagnostische en therapeutische technieken, behandelwijzen en protocollen worden verzorgd en de opleiding tot medisch specialist ter hand genomen.

http://www.vaz.nl/fraz.html